Exercises: Артикль в идиомах английского языка

Для русскоязычных студентов изучение артиклей и идиом может стать настоящим испытанием. Поэтому предлагаю с помощью нескольких заданий расширить знания идиом и пословиц, уделив особое внимание артиклям.

Эти упражнения для студентов уровня Intermediate+. Для онлайн-уроков, можно воспользоваться сервисом Dochub (расширение для браузера Google Chrome).

A. Read the following proverbs and fill in A, AN, THE or no article, then match the proverbs with their definitions

___ Rome wasn’t built in ___ day.

___ actions speak louder than ___ words.

___ apple ___ day keeps ___doctor away.

When in ___ Rome, do as ___ Romans do.

Where there’s ___will there’s ___way.

You can’t teach ___ old dog ___ new tricks.

You cannot make ___ omelette without breaking ___ eggs.

___ more you get ___ more you want.

a) It is said to emphasize that what you do is more important and shows your intentions and feelings more clearly than what you say.

b) When you are visiting another place, you should follow the customs of the people in that place.

c) This means that eating a fruit each day can help to keep you healthy.

d) Used to mean that if you are determined enough, you can find a way to achieve  what you want, even if it is very difficult.

e) It is hard to achieve something without numerous efforts.

f) We are never satisfied with what we have. When we satisfy one want, it merely makes us aware of another. And so it goes on.

g) It is used to emphasize that you cannot expect to do important things in a short period of time.

h) It is said to mean that it is very difficult to teach someone new skills or to change someone’s habits or character.

B. Circle the correct article (- stands for no article)

1.All ___cats love fish, but fear to wet their paws;

  1. a/an     b) the   c) —

2.Another nail in ___coffin;

  1. a/an     b) the   c) —

3.To bark up ___wrong tree;

  1. a/an     b) the   c) —

4.Break ___ leg;

  1. a/an     b) the   c) —

5.___cat got your tongue;

  1. a/an     b) the   c) —

6.___cat’s pyjamas;

  1. a/an     b) the   c) —

7.___green-eyed monster;

  1. a/an     b) the   c) —

8.To have ___chip on one’s shoulder.

  1. a/an     b) the   c) —
C. Unjumble the words to get idioms and use an appropriate article where necessary 

news no good is news

town/ red/ paint/ to

salt/ into/ rub/ wound/ to

someone/ river/ sell/ to/ down

else’s/ thunder/ to/ someone/ steal

to/ leave/ French/ take

no/cat/ room/ swing/ to

on/ writing/ wall

Это упражнение отлично подойдет для групповой работы. Разделите студентов на две команды и установите время, за которое им нужно выполнить задание. На онлайн-уроке задание можно выполнять в чате.

Bonus task: “Guess the meaning”

Выберите самые необычные идиомы и поиграйте в  “Guess the meaning”, предложите студентам написать истории и использовать как можно больше идиом в своих историях (минимум 5). Или предложите потренироваться в переводе и найти русские эквиваленты к предложенным идиомам и пословицам.

Keys

  1. A

Rome wasn’t built in a day. (g)

Actions speak louder than words. (a)

An apple a day keeps the doctor away. (c)

When in Rome, do as the Romans do. (b)

Where there’s a will there’s away. (d)

You can’t teach an old dog new tricks. (h)

You cannot make an omelette without breaking eggs. (e)

The more you get the more you want. (f)

  1. B

1.c 2.b 3.b 4.a 5.c 6.b 7.b 8.a

  1. C

No news is good news.

To paint the town red.

To rub salt into the wound.

To sell someone down the river.

To steal someone else’s thunder.

To take a French leave.

No room to swing a cat.

The writing on the wall.

comments powered by HyperComments

Поддержите #Teachaholic, если считаете нашу работу полезной 💜

Больше 2-х лет мы развиваем журнал своими силами, и сейчас нам очень нужна ваша поддержка!

Если наши материалы хотя бы раз оказались вам полезными, если вы использовали их на своих уроках и радовали учеников свежими идеями — вы можете сказать нам «Спасибо» и сделать любой комфортный для вас вклад в нашу работу в виде доната.

В знак благодарности мы вышлем доступ к вебинару «Карьерные перспективы учителя английского» каждому, кто сделает донат, вне зависимости от суммы.

Ваш Teachaholic.

Скорая методическая помощь от #Teachaholic🧡

Привет, тичахолики! Мы запустили новый сервис для учителей английского языка под названием «Методическая помощь»👏👏

Это сервис, с помощью которого каждый учитель может получить оценку эффективности своих уроков, онлайн-консультацию опытного методиста и понятный план профессионального развития!

Share this post

Share on facebook
Share on vk
Share on telegram
Share on google

Что еще почитать:

Xmas Gifts
Готовые уроки
Оксана Поздеева

Worst Xmas Gifts: Speaking activity for adult learners

С приближением новогодних праздников приближается и тот момент, когда нам нужно выбирать подарки для своих любимых и близких людей, что может оказаться довольно проблематично. В

Подпишись на рассылку уроков